Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

MY TOP TEN OF ALL TIME

1) ONCE UPON A TIME IN AMERICA -ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΓΚΑΓΚΣΤΕΡΙΚΟ ΕΠΟΣ ΠΡΟΔΩΣΙΑΣ,ΦΙΛΙΑΣ ΚAΙ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ!ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ SERGIO LEONE ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ,ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΙΑΣ!











2) DRACULA -AΠΟΤΕΛΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΑΙΝΙΕΣ!Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ,ΙΣΩΣ,ΑΝΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ(ΓΚΑΡΥ ΟΛΝΤΜΑΝ)ΜΕ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ,ΠΟΥ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΤΟΝ,ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ,ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΟΡΝΤ ΚΟΠΟΛΑ!ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ





3) ΝORTH BY NORTHWEST -ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΙΤΣΚΟΚ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΠΑΥΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΛΗΣ "ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΙ ΑΘΕΛΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ"ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ Ο ΧΙΤΣΚΟΚ,ΕΝΩ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ BERNARD HERMMAN ΑΠΛΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ











4) Α FISTFUL OF DYNAMITE(DUCK YOU SUCKER) -ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΦΛΥΑΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΤΖΙΟ ΛΕΟΝΕ,ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΙΓΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ,ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ,ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΥΠΟ-ΣΕΝΑΡΙΩΝ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΕΙ!Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΩΣ Ο ΛΕΟΝΕ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ





5)
ANGEL HEART -TO ΑΠΟΛΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΥΑΡ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Η ΑΠΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΙΔΟΣ" ΤΩΝ ΝΕΟ-ΝΟΥΑΡ!ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ,ΜΕ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ,ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ








6)
Du rififi chez les hommes -Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΥΑΡ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50'!ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΑΣΠΕΝΣ,ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΚΗΝΗ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ






7)
GATTACA -ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ(ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΛΟΚΗ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟ "ΥΠΟΓΕΙΟ"ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ)ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ,ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ "MΕΤΡ" MICHAEL NYMAN ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ SCI-FI ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ







8) Μ -Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ FRITZ LANG ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΤΟΤΕ,ΠΛΕΙΑΔΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕ SIRIAL KILLERΣ!Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ(1931)ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ,ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΛΕΙΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ,ΝΑ ΓΙΝΕΙ REMAKE ΣΗΜΕΡΑ!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ,ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ "ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ" ΣΕΝΑΡΙΟ,ΤΟ ΑΠΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΞΠΡΕΣΣΙΟΝΙΣΜΟΥ









9) NETWORK -TO ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ SIDNEY LUMET,ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΚΗΜΕΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ,ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗΛΗ ΛΑΜΨΗ ΤΩΝ MEDIA ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥΣ












10) LA BELLE ET LA BETE -ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ!ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΑ,ΕΦΕΡΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ,ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ,ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ,ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΣΕ ΦΙΛΜ ΑΠΟ ΤΟΝ JEAN COCTEAU!ΤΑΙΝΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ,ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ,ΗΤΑΝ ΓΥΡΙΣΜΕΝΗ!







ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΙΣΤΑ



- KLUTE












- EAST OF EDEN












- THE END OF THE AFFAIR














-
THE FRENCH CONNECTION















-
2046
















- THE GODFATHER














-
ONCE UPON A TIME IN THE WEST

















-
EYES WIDE SHUT










-SCARFACE














-STALKER

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

"Το Δημοκρατικό Πολίτευμα στις πρώτες του μορφές είχε το φαινόμενο της αμεσότητας. Ολοι οι πολίτες μπορούσαν να συμμετέχουν στις διαδικασίες της δημοκρατίας, ενώ η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων ελάμβαναν χώρα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο: άμεση συνομιλία μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Η εξέλιξη των κρατών και των κοινωνιών κατέστησε το μοντέλο της Αμεσης Δημοκρατίας μη λειτουργικό, για πολλούς λόγους. Κυριότερος, ίσως, εξ αυτών ήταν η αδυναμία ταυτόχρονης συνεύρεσης όλων των πολιτών, καθώς και η δυσκολία στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, μόλις ο αριθμός των πολιτών ξεπέρασε τις δεκάδες χιλιάδες. Ετσι οδηγηθήκαμε στην έμμεσηή, όπως καθιερώθηκε, αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
Η εμπειρία που βιώνει καθένας μας στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία -και εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα του 2006 δουλεύει γενικώς «καλά»- δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Οι πολίτες διαμορφώνουν γνώμη βάσει της πληροφόρησης που λαμβάνουν. Τα «παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης είναι λίγα και κεντρικά ελεγχόμενα. Απαιτούν επίσης μεγάλα κεφάλαια για να λειοτυργήσουν. Ετσι, η πληροφορία φτάνει στον τελικό αποδέκτη της «φιλτραρισμένη». Και πολλά μπορεί να πει κανείς -όχι απαραίτητα ιδιαιτέρως κολακευτικά- για την ποιότητα και τα κίνητρα των «φίλτρων». Πολύ περισσότερο, η ροή της πληροφορίας είναι μόνοδρομη. Ακούμε και βλέπουμε. Δεν μπορούμε όμως να απαντήσουμε. Στον τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό ή και έντυπο λόγο δεν υφίσταται ουσιαστικός αντίλογος.
Η κατάσταση αυτή, πρώτη φορά έπειτα από εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- χρόνια ενδέχεται να αλλάξει με την εκρητική εξέλιξη του Διαδικτύου και τη σύγκλιση των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Οι «τεχνικές» και «πρακτικές» δυσκολίες που επέβαλαν -ή χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογίες για το σκοπό αυτό- την επιβολή της έμμεσης δημοκρατίας, φαίνεται πως σύντομα θα αρθούν οριστικά. Με τη χρήση των νέων διαδικτυακών τεχνολογιών κάθε πολίτης μπορεί να έχει αμφίδρομη συμμετοχή στην ενημέρωση και την πληροφόρηση. Τα «φίλτρα» για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω καθίστανται αναποτελεσματικά και παρέχεται πλέον η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία.
Αυτή η κατάσταση όμως -πριν ακόμα συζητήσουμε για το αν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της δημοκρατίας μας- θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον; Ή μήπως οι δυνάμεις εκείνες που επέβαλαν «φίλτρα» στην έντυπη και την αναλογική ενημέρωση επιχειρήσουν να θέσουν και «ψηφιακά φίλτρα»;
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω δεν είναι θεωρητική, αλλά αποτελεί σήμερα την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Επί παραδείγματι, για τον πρόσφατο πόλεμο του Ιράκ μπορούσε κανείς να βρει ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης στο Διαδίκτυο που μετέφεραν μια πολύ διαφορετική εικόνα από εκείνη των τηλεοπτικών μέσων. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι εάν η κατάσταση αυτή θα ενισχυθεί ποιοτικά και ποσοτικά ή αν αποτελεί μια παροδική μεταβατική κατάσταση.
Εχουν τεθεί από διαφόρους ζητήματα που αφορούν την αξιοπιστία των ανεξάρτητων διαδικτυακών πηγών ενημέρωσης. Ακόμα περισσότερο έχει υποστηριχθεί ότι πολλές φορές αναμεταδίδουν ανεξέλεγκτα πληροφορίες που βλάπτουν συμφέροντα, είτε εθνικά ή εμπορικά. Επιπλέον, γίνεται συχνά συσχέτιση με τα θέματα ευαίσθητου περιεχομένου για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας, όπως εκείνο της παιδικής πορνογραφίας.
Με το σκεπτικό αυτό επιχειρείται η εισαγωγή «μέτρων περιορισμού» της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, καθώς επίσης και η κατάργηση της ανωνυμίας, η οποία αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη των ανεξάρτητων πηγών πληροφόρησης.
Καταλήγουμε λοιπόν σε διλήμματα του τύπου: «Προτιμώ να ζω με τον κίνδυνο της παιδικής πορνογραφίας ή να έχω τις ανεξέρτητες και αμφίδρομες διαδικτυακές πηγές πληροφόρησης;».
Αναμφισβήτητα, κάποια από τα προβλήματα αυτά έχουν πραγματική βάση. Πράγματι, υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες -ιδιαίτερα τα παιδιά- για τα οποία η πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι ταυτόχρονα εκπαίδευση και ενημέρωση. Η προσπάθεια δημιουργίας τεχνοφοβίας και πανικού όμως είναι μάλλον ύποπτη και δεν έχει ξεκάθαρα κίνητρα.
Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κυρίως στον τομέα της Διαχείρισης Εμπιστοσύνης - Trust Management, θα δώσουν σύντομα τα απαιτούμενα εργαλεία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Επιπλέον, με την προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού εκλείπουν πολλά φαινόμενα κακής χρήσης των νέων μέσων.
Το ζήτημα λοιπόν καταλήγει να είναι πολιτικό και κοινωνικό, όχι τεχνολογικό. Οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής επιτρέπουν, πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή, τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από πολλές ανεξάρτητες πηγές, μπορούν να ενημερώνουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις δίχως χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς.
Ακόμα περισσότερο, η τεχνολογία των ΤΠΕ μπορεί και λύνει ένα μέχρι πρότινος άλυτο ζήτημα: εκείνο της υπερπληροφόρησης. Με το βομβαρδισμό τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών προγραμμάτων και την πληθώρα εντύπων, καταλήγαμε όλοι εν τέλει να μη λαμβάναμε τις πληροφορίες και την ενημέρωση που επιθυμούσαμε. Αντίθετα, με τη χρήση των νέων μέσων πληροφόρησης και ενημέρωσης μπορούμε να έχουμε προσωποποιημένη και επιλεκτική αυτόματη πρόσβαση στο περιεχόμενο της επιλογής μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ευελιξία πρόσβασης και σε όλο το υπόλοιπο ενημερωτικό υλικό.
Η τεράστια επιτυχία του Διαδικτύου βασίστηκε στην κατανεμημένη, αποκεντρωμένη και ανεξάρτητη υποδομή και λειτουργία του. Η δυνατότητα της ανώνυμης πρόσβασης ήταν ένα ακόμα καθοριστικό στοιχείο επιτυχίας. Προσπάθειες για κεντρικό έλεγχο των Διαδικτυακών Υπηρεσιών μάλλον στοχεύουν στην κατάργηση των δυνατοτήτων ελεύθερης και αμφίδρομης πληροφόρησης παρά στην καταπολέμηση των -υπαρκτών- ζητημάτων ευαίσθητου περιεχομένου, για τα οποία εξάλλου η ίδια η τεχνολογία πρόκειται να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις στο άμεσο μέλλον.
Με ένα κεντρικά ελεγχόμενο και υποχρεωτικώς επώνυμο Διαδίκτυο, η άμεση δημοκρατία θα παραμείνει ουτοπία."


*Ο κ. Δημήτρης Τσίγκος είναι μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας, που είναι το Επιστημονικό & Επαγγελματικό Σωματείο των Ελλήνων Μηχανικών & Επιστημόνων Πληροφορικής. Δ/νων σύμβουλος της Infomap A.E. και διαχειριστής των εταιρειών Virtual Trip και Eπίγνωσις.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΣΙΓΚΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ,ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΥΓΓΡΑΨΩ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡEΨΕΤΕ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ,ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

-Η ΠΑΡΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!ΚΑΘΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ SITES ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ,ΕΙΤΕ ΑΜΜΕΣΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ SITES,ΕΙΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ SITES ΣΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ(CORPORATIONS)ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ,ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ,ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟ ΠΡΟ'Ι'ΟΝ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ(ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΒΕΒΑΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΠΑΡΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ PROXY)

-ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΞΕΙ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ CORPORATIONS ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ-ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ-ΚΛΑΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΧΝΑ ΩΣ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ "ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ" ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΤΛ. ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ,ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ "ΑΝΑΓΚΕΣ" ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ,ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΩΝ.ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ"(ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ MAIL)KAI TO OΠΟΙΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Aπό τον "Ελεύθερο Τύπο" (Σάββατο 1 Μαρτίου 2008) :
"Cover Story- Τεχνολογία

Στο facebook έχω μόλις 30 φίλους. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να πιστεύεις πως διαθέτεις περισσότερους στην πραγματική ζωή. Η καλή υπηρεσία μού προώθησε μία διαφήμιση με την οποία με προτρέπει να αγοράσω ένα βιβλίο προκειμένου, εύκολα και γρήγορα, να διπλασιάσω τον αριθμό των ηλεκτρονικών μου φίλων. Δεν θέλω, αν και για τα ήθη του δικτύου θα έπρεπε. Είναι, τουλάχιστον, υποτιμητικό να διαθέτεις μόλις 30 φίλους σε ένα περιβάλλον 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το facebook θα ήθελε να γίνουμε όλοι φίλοι μεταξύ μας. Ει δυνατόν, όλοι οι άνθρωποι που περπατούν και αναπνέουν στον πλανήτη.
Να αναρτήσουμε φωτογραφία, στοιχεία ταυτότητας και να συμμετέχουμε με χαρά στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που μας ζητούν να δηλώσουμε ποια είναι η αγαπημένη μας στάση στο σεξ. Εκ των πραγμάτων, για αρκετούς ανθρώπους που περνούν τη μέρα τους στο facebook η αγαπημένη τους στάση είναι το 11, κοινώς δύο κορμιά παραλλήλως ξαπλωμένα χωρίς καμία απολύτως επαφή. Αλλά, μισό λεπτό, εδώ χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις, αν και όσοι δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το facebook θα ήταν καλύτερο να προσπεράσετε το κείμενο.
Όμως, σας θέλουμε εδώ. Το facebook, λοιπόν, περιγράφεται εύσχημα ως μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν καινούργιες σχέσεις, να συγκροτήσουν ομάδες κοινού ενδιαφέροντος. Ο μέσος χρήστης ξοδεύει 20 λεπτά τη μέρα στο facebook. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες, όμως, διαθέτει ώρες ολόκληρες αναζητώντας φίλους και ανταλλάσσοντας μηνύματα. Αυτή είναι η καλή επεξήγηση της υπηρεσίας. Η κακή λέει πως το facebook είναι ένα παγκόσμιο φακέλωμα προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία. Φιλικό στο χρήστη. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία προσωπική σελίδα, η οποία ουσιαστικά υποδηλώνει το δικτυακό σας στίγμα. Αν θέλετε, όμως, να σας βρουν οι παλαιοί συμμαθητές και οι φίλοι, είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε το όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητά σας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσα εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν με προθυμία το αληθινό τους όνομα σε ένα μέσο που είναι προσβάσιμο από όλους. Η εγγραφή, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Έχουμε, λοιπόν, περίπου 60 εκατομμύρια ονόματα που αντιστοιχούν σε ίδιο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το σύστημα σε προτρέπει να αναρτήσεις τη φωτογραφία σου και φωτογραφίες φίλων.
Χαριτωμένο; Όχι και τόσο. Το facebook είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ. Στους υπολογιστές του είναι αποθηκευμένες
2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, ούτε το σύστημα συνοριακών ελέγχων των ΗΠΑ δεν έχει τόσες. Μέχρι να διαβάσετε αυτήν την πρόταση στη βάση θα έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Κάθε μέρα 14 εκατομμύρια φωτογραφίες εμπλουτίζουν το φωτογραφικό άλμπουμ της υπηρεσίας. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών έχει τοποθετήσει προσωπική φωτογραφία. Μπορεί να είναι και η δική σας κάπου εκεί, εν αγνοία σας και μάλιστα ταυτοποιημένη στο πρόσωπό σας. Πώς; Κάποιος φίλος σας «ανέβασε» φωτογραφία σας στο προσωπικό του άλμπουμ, χρησιμοποίησε τη δυνατότητα λεζάντας και έτσι όταν ο δείκτης του mouse περάσει πάνω από το πρόσωπό σας, αποκαλύπτεται και το όνομά σας. Οι χρήστες έχουν κάποιους περιορισμούς στην περιήγηση των προφίλ. Ούτως ή άλλως, δεν μπορείς να βουτήξεις σε εκατομμύρια εγγραφές, θα πνιγείς. Αλλά το facebook μπορεί να τους δει όλους. Και να τους περάσει από λεπτό κόσκινο. Ως υπηρεσία είναι εξαιρετικά εύχρηστη ως και χαριτωμένη.
Διατίθεται ένα πλήθος εφαρμογών με τεστ προσωπικότητας, τα οποία σου αποκαλύπτουν πόσο καλός εραστής είσαι ή σε ποιο είδος καταστροφής αντιστοιχείς. Για να δεις, όμως, τα αποτελέσματα, θα πρέπει να καλέσεις και άλλους είκοσι φίλους να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την ίδια εφαρμογή. Έτσι, όσο εσύ απαντάς σε ερωτηματολόγια για να μάθεις με ποιον τρόπο φιλάς, προσφέρεις στην καλή υπηρεσία την ευκαιρία να μάθει όχι μόνο τα δημογραφικά σου στοιχεία, αλλά και από ποιο πλευρό κοιμάσαι το βράδυ. Και φαίνεται ότι κοιμάσαι βαθιά.

Δωρεάν τυρί

Το facebook δεν κρύβει πως δωρεάν τυράκι σερβίρεται μόνο σε ποντικοπαγίδες.
Οι μεγαλύτερες εταιρίες μετρήσεων συνεργάζονται μαζί του, όπως, βέβαια, και οι ισχυρότερες πολυεθνικές, αφού διαπιστώνουν ότι μπορούν να κατευθύνουν τη διαφημιστική τους καμπάνια στο πλέον εξειδικευμένο κοινό που δημιουργήθηκε ποτέ. Ήδη οι μεγαλύτερες εμπορικές επωνυμίες του πλανήτη έχουν υπερήφανα ανακοινώσει τη συνεργασία τους με την υπηρεσία. Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε και εσείς να διαφημιστείτε σε κοινό της επιλογής σας με προσιτό κόστος. Η διαφημιστική πλατφόρμα του facebook είναι τόσο έξυπνη που το μήνυμά σας θα φτάσει μόνο στους σωστούς αποδέκτες. Μεταξύ μας, πρόκειται για ένα τεράστιο πείραμα του σύγχρονου καπιταλισμού. Μπορείς να κάνεις λεφτά από τη φιλία; Ναι, μπορείς, αρκεί να αντικαταστήσεις τα λόγια από τον ήχο του πληκτρολογίου. Αρκεί να δείξεις πως το εύρος της δικτυακής κοινωνικότητας είναι σημαντικότερο από την ουσία της πραγματικής επαφής. Έτσι, διαβάζουμε στις τελευταίες μελέτες για το φαινόμενο πως η επιτυχία του βασίζεται στην τάση των ανθρώπων να ομαδοποιούνται και να μιμούνται ο ένας τον άλλο. Ο ένας φίλος προσελκύει τον άλλο. Για τις νεαρές ηλικιακά ομάδες η εγγραφή στο facebook είναι τόσο απαραίτητη όσο η κατοχή κινητού τηλεφώνου. Αφού είναι όλοι εκεί! Οι άνθρωποι λένε τα πάντα στο facebook και τα υπογράφουν με το πραγματικό τους όνομα, την ηλεκτρονική διεύθυνση και τη φωτογραφία τους. Και το facebook διαθέτει τεράστια μνήμη και όλη την καλή διάθεση για να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν του ζητηθεί. Δεν χρειάζεται να σας το πει κάποιος τρίτος, το λέει και η άδεια χρήσης της υπηρεσίας, εκείνο το μακρύ κείμενο κάτω από το οποίο πάντα δηλώνουμε πως συμφωνούμε με όσα γράφει. Μεταφράζουμε: «Όταν χρησιμοποιείτε το facebook ίσως δημιουργήσετε το προσωπικό σας προφίλ, σχέσεις, ανταλλάξετε μηνύματα και κάνετε χρήση των εφαρμογών του διοχετεύοντας προσωπικές πληροφορίες σε διάφορα κανάλια. Εμείς συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες εφαρμογές». Τι μας λέει; Πως επεξεργάζονται προσωπικά στοιχεία. Το κάνουν όλοι, αλλά στο facebook οι χρήστες κάνουν μια καθημερινή online ψυχανάλυση καταθέτοντας τις προτιμήσεις τους ακόμα και για τα πλέον προσωπικά θέματα.
Το facebook δεν χρειάζεται να δημιουργεί περιεχόμενο για να προσελκύσει χρήστες. Οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και αυξάνουν τον αριθμό των συνδέσεων. Το facebook μόνο ρωτάει με έξυπνο τρόπο. Ρωτάει αλλά δεν ξεχνάει:
«Όταν τροποποιείτε τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε διαθέσει, το facebook κρατάει αντίγραφο των προηγούμενων πληροφοριών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Ευτυχώς, όμως, μας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να εκτεθούν σε κακόβουλα μάτια: «Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα εκτεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντιλαμβάνεστε και αποδέχεστε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, αυτές μπορεί να έχουν μείνει αποθηκευμένες σε σελίδες τρίτων». Θέλετε ένα παράδειγμα; Πολύ πρόσφατα γόνοι γνωστών πολιτικών και επιχειρηματικών οικογενειών της χώρας είδαν να ξετυλίγεται στις σελίδες κυριακάτικης εφημερίδας όλο το κουβάρι των κοινωνικών γνωριμιών τους. Οι περισσότεροι χρήστες δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα να απομονώσουν το προφίλ τους, επιτρέποντας την προβολή του μόνο στους φίλους τους. Αν, όμως, έχουμε να κάνουμε με εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τότε το facebook θα χαρεί να εξυπηρετήσει:
«Χρησιμοποιώντας το facebook συμφωνείτε στη μεταφορά προσωπικών σας δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μπορεί να υποχρεωθούμε να διαθέσουμε τα προσωπικά σας στοιχεία έπειτα από νομικές αιτήσεις ή δικαστικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διανομή πληροφοριών σε τρίτες εταιρίες, δικηγόρους ή πράκτορες κυβερνητικών υπηρεσιών».
Στο facebook θα παραμείνεις έστω και νεκρός. Μπορεί να ακούγεται γλυκό καθώς οι φίλοι σου σπεύδουν στη σελίδα σου και γράφουν διάφορα όμορφα, αλλά από ένα σημείο και μετά γίνεσαι ένας ηλεκτρονικός βρικόλακας. Η υπηρεσία θέλει στοιχεία και ένα φορτίο χαρτιά για να διαγράψει το προφίλ ενός ανθρώπου που πέθανε. Ίσως να είναι, τελικά, η σύγχρονη εκδοχή της έννοιας για τη μετά θάνατο ζωή, που μπορεί να είναι και καλύτερη από μια ζωή στο facebook.

Οι άνθρωποι πίσω από το facebook

Το facebook δεν πωλείται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η κεφαλαιοποίησή του αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρίες της δικτυακής οικονομίας, αλλά περιόρισε τη συμμετοχή τους σε μικρό ποσοστό των μετοχών. Ακούστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες φήμες περί εξαγοράς, αλλά καμία δεν ανταποκρίνεται, όπως φαίνεται, στην αλήθεια. Εξίσου ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η πραγματικότητα για τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Ο σταρ, αυτός που αναλαμβάνει να δανείζει πρόσωπο και φωνή στο facebook, είναι ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, ο πρώην φοιτητής που δημιούργησε την υπηρεσία. Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί πως «έκλεψε» την ιδέα από μια άλλη υπηρεσία. Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν άλλοι δύο άνδρες. Ο Τζιμ Μπρέιερ, που εκπροσωπεί ένα venture capital, και ο Πίτερ Θίελ. Ο Θίελ ξέρει από επενδύσεις. Είχε συμμετάσχει στη δημιουργία της πετυχημένης υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών, του paypal. Έτσι, δέχθηκε να τοποθετήσει και 500.000 δολάρια στο facebook. Σήμερα το μερίδιό του αξίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια.
«Μπορείς να έχεις μια τράπεζα που δεν κινδυνεύει από επανάσταση, αρκεί να την εγκαταστήσεις στο Βανουάτου», λέει ο Θίελ, που λατρεύει τους φορολογικούς παραδείσους και μισεί τους φόρους. Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Πιστεύει και άλλα. Πως ο ιδανικός κόσμος είναι έξω από τα όρια του πραγματικού, είναι εικονικός και ελέγχεται από μηχανές με νοημοσύνη υψηλότερη της ανθρώπινης. Αν πείτε πως λέει βλακείες, θα σας απαντήσει ότι με κάτι τέτοια έγινε πλούσιος και δεν θα έχει άδικο. Ας δούμε και το τρίτο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τον Τζιμ Μπρέιερ. Ο Τζιμ, μέσω των συμμετοχών του σε άλλες εταιρίες, είναι στενά, πολύ στενά, συνδεδεμένος με την Q-Tel. Τι είναι πάλι αυτό; Είναι ένα venture capital, ένα επενδυτικό κεφάλαιο, που ελέγχεται, επισήμως, από τη CIA. Σκοπός του είναι να συνδέει την καλή υπηρεσία με την τεχνολογία αιχμής, επενδύοντας σε εταιρίες με αντικείμενο χρήσιμο για τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν μη τι άλλο, φακέλωμα τέτοιου μεγέθους έχει και ενδιαφέρον, αλλά και ζωτική χρησιμότητα για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών."

Έρευνα...

...που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την μπίρα. Πρώτο είναι το ipod. Κάθε μέρα 200.000 άνθρωποι δημιουργούν σελίδα στην υπηρεσία. Κάθε χρήστης «ανεβάζει» κατά μέσο όρο 44 φωτογραφίες συνδεδεμένες με το προφίλ του. Το facebook είναι ο έκτος δημοφιλέστερος δικτυακός τόπος στο Internet. Χώρες με τους περισσότερους χρήστες: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Τουρκία.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ!ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ...

MY TOP TEN OF 2007

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡEΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

1)

INTO THE WILD Σινεφίλ 2007 (Έγχρ.) Διάρκεια: 145'

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Σον Πεν, με τους: Έμιλ Χιρς, Χαλ Χόλμπρουκ, Γουίλιαμ Χαρτ, Μάρσια Γκέι Χάρντεν

Ο Κρίστοφερ Μακάντλς αποφοιτά από το πανεπιστήμιο, εγκαταλείπει όμως την προοπτική μιας εύπορης ζωής και ξεκινά μια μακρά περιπλάνηση με τελικό προορισμό την Αλάσκα.

ΤΑΙΝΙΑ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗ "ΦΥΣΙΚΗ" ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ. Ο ΣΟΝ ΠΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΜΑΛΙΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΖΟΓΚ, ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΜΙΛ ΧΙΡΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ (ΜΟΝΤΑΖ ΚΑΙ Β΄ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΧΑΛ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ).

2)
AWAY FROM HER Κοινωνική 2006 (Έγχρ.) Διάρκεια: 110'

Καναδέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Σάρα Πόλεϊ, με τους: Τζούλι Κρίστι, Γκόρντον Πίνσεντ, Ολυμπία Δουκάκη

Μετά από σαράντα και πλέον χρόνια γάμου, ο Γκραντ είναι αναγκασμένος να αποχωριστεί την Φιόνα, η οποία έχει προσβληθεί από αλτσχάιμερ. Την επισκέπτεται συνεχώς στο γηροκομείο το οποίο έχει εισαχθεί, αιφνιδιάζεται όμως όταν διαπιστώνει ότι εκείνη αρχίζει να ερωτεύεται έναν άλλο ασθενή.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΝΑΔΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΑΡΑ ΠΟΛΕΪ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΙΟ, ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙO TON GORDON PINSET

3)

4 MONTHS, 3 WEEKS AND 2 DAYS Σινεφίλ 2007 (Έγχρ.) Διάρκεια: 113'

Ρουμάνικη ταινία σε σκηνοθεσία Κριστιάν Μουνγκίου, με τους: Αναμαρία Μαρίνκα, Λόρα Βασιλίου, Βλαντ Ιβάνοφ

Στη Ρουμανία των τελευταίων χρόνων του Τσαουσέσκου, η Γκαμπίτα, μια νεαρή φοιτήτρια, έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μαζί με τη συγκάτοικό της Οτίλα, αποφασίζουν να απευθυνθούν στον κύριο Μπέμπε για παράνομη έκτρωση.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΙΚ ΛΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΝΤΑΡΝΤΕΝ, ΜΕ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΘΡΙΛΕΡ. ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΚΑ.

4)

Σινεφίλ 2007 (Έγχρ.) Διάρκεια: 90'

Αμερικανο-γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ, με τους: Γκέιμπ Νέβινς, Τζέικ Μίλερ, Τέιλορ Μόμσεν

Στη βιομηχανική περιοχή του Πόρτλαντ, ένας νυχτερινός φύλακας βρίσκεται νεκρός δίπλα στο διαβόητο Παρανόιντ Παρκ, σημείο συνάντησης των skateboarders της πόλης. Στην αστυνομική έρευνα εμπλέκεται κι ο 'Αλεξ, ένας νεαρός που αρχίζει να αποχαιρετά τα ξένοιαστά του χρόνια.

ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΙΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ «ELEPHANT» ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΤΡΥΦΕΡΗ ΚΙ ΑΝΑΛΑΦΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ. ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΩΝ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ.

5)

LUST, CAUTION Εποχής 2007 (Έγχρ.) Διάρκεια: 156'

Κινέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Ανγκ Λι, με τους: Τόνι Λιουνγκ, Τανγκ Γουέι, Τζόαν Τσεν

Το 1942, στην κατεχόμενη από τους Γιαπωνέζους Σανγκάη, μια φοιτήτρια γίνεται μέλος της αντίστασης, μπαίνει στον κύκλο του συνεργαζόμενου με τους κατακτητές διοικητή της ασφάλειας και γίνεται ερωμένη του με σκοπό να βοηθήσει στη δολοφονία του.

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ. ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ, ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ. ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΥΣΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ANG LEE

6)

ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ











7)

BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU ARE DEAD Δραματική (Έγχρ.) Διάρκεια: 111'

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ, με τους: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ίθαν Χοκ, 'Αλμπερτ Φίνεϊ, Μαρίζα Τομέι

Δύο αδέρφια με οικονομικά προβλήματα αποφασίζουν να ληστέψουν το κοσμηματοπωλείο των γονιών τους. Τα πράγματα όμως πάνε στραβά και μια οικογενειακή τραγωδία που θα συμπαρασύρει όλους τους εμπλεκόμενους ξεσπά.

ΔΡΑΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΟΤΙΒΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΜΕ... ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ. ΣΕΝΑΡΙΟ-ΨΙΛΟΒΕΛΟΝΙΑ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ (ΧΟΦΜΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΙΝΕΪ) ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΠΟΥ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΡΕ.

8) EVENING

AΠΛΑ ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΜΟΙΑΖΕ ΥΠΕΡΦΙΑΛΗ!ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΙΝΕΜΑ





9)

THIS YEAR'S LITTLE MISS SUNSHINE























10)

ONCE Κοινωνική 2006 (Έγχρ.) Διάρκεια: 85'

Ιρλανδέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Τζον Κάρνεϊ, με τους: Γκλεν Χάνσαρντ, Μαρκέτα Ιργκλοβά, Μπιλ Χόντνετ

Μια νεαρή Τσέχα μουσικός, μετανάστρια στο Δουβλίνο, γίνεται πλανόδια πωλήτρια για να ενισχύσει το εισόδημά της. Στο δρόμο, όμως, συναντά ένα νεαρό κιθαρίστα και αποφασίζουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

ΤΟ OUTSIDER ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΝΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ. ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΠΟΥ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.



TAINIEΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΠΑΡ'ΟΛΙΓΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟP TEN

11)ΑΤΟΝΕΜΕΝΤ
12)THIS IS ENGLAND
13)SUPERBAD
14)AUF DER ANDEREN SEITE(THE EDGE OF HEAVEN)
15)MICHAEL CLAYTON
16)HOT FUZZ
17)THERE WILL BE BLOOD
18)THE ASSASINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
19)IN THE VALLEY OF ELLAH
20)GONE BABY GONE
21)NO COUNTRY FOR OLD MEN


ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΤΕ


1)JUNO
2)AMERICAN GANGSTER
3)ZODIAC
4)THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY

AYTΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!ΕΑΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ,ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΣΥΝΤΟΜΑ...

πηγές για τη συγκεκριμένη ανάρτηση αποτέλεσαν τα site www.athinorama.gr και www.impawards.com